Voeding
Goed eten is niet alleen lekker en gezellig, maar ook heel belangrijk voor onze gezondheid. Maar wat betekent gezond eten eigenlijk? Gelukkig realiseren steeds meer mensen zich hoe belangrijk het is om gezond te eten, zowel om gezond te blijven als om sneller beter te worden als ze ziek zijn. Bovendien weten we dat als we gezond eten, het risico op ziekten zoals suikerziekte en hartproblemen kleiner wordt.
Het goede nieuws is dat gezond eten niet ingewikkeld of duur hoeft te zijn, en dit wordt duidelijk gemaakt door het Voedingscentrum met Schijf van Vijf Of je nu zin hebt in stamppot, een Oosters gerecht of een vegetarische maaltijd, door de Schijf van Vijf te volgen, zorg je ervoor dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt om een gezond leven te leiden en de dag vol energie door te komen.
Hier zijn enkele belangrijke richtlijnen:
-
Zorg ervoor dat je dagelijks minstens 250 gram groenten per persoon eet.
-
Eet minimaal twee stuks fruit per dag.
-
Varieer je dieet met af en toe (vette) vis.
-
Vergeet niet om dagelijks 1,5 tot 2 liter vocht te drinken. Dit heeft je lichaam nodig om optimaal te kunnen werken.
Wat kan je hier lezen over voeding?
1. De kracht van voeding voor een positieve gezondheid
Voeding is erg belangrijk voor een goede gezondheid. Wat je eet heeft niet alleen invloed op je lichaam, maar ook op hoe je je voelt en hoe gezond je bent. Gezonde keuzes in eten kunnen je energie geven en je lichaam voorzien van de dingen die het nodig heeft om goed te werken. Denk aan groenten, fruit, granen en eiwitten zoals kip of vis. Deze soorten eten hebben vitamines, mineralen en dingen die je lichaam helpen om ziektes te bestrijden en beter te worden.
Ook kan eten je stemming beïnvloeden. Als je veel suiker of bewerkt eten eet, kan dat zorgen voor ups en downs in je bloedsuiker, waardoor je je wisselend voelt. Maar als je eten eet zoals vette vis, noten en volkorenproducten, kan dat helpen je hersenen te voeden en je gelukkiger te maken.
Een positieve gezondheid begint met bewuste voedingskeuzes. Het is geen dieet, maar eerder een levensstijl die je helpt je goed te voelen, zowel fysiek als mentaal.
Het is belangrijk om te weten dat er geen speciaal voedsel is dat alles kan oplossen, maar het draait om wat je in het algemeen eet. Als je kiest voor vers eten dat niet bewerkt is en niet te veel suiker en snacks eet, kan je lichaam gezonder worden door het eten. Vergeet niet te genieten van je maaltijden en te luisteren naar wat je lichaam nodig heeft - dat is de sleutel tot een gezonde en positieve levensstijl.
2. Eten voor energie
Heb je ooit gemerkt dat wat je eet invloed heeft op hoe je je voelt? Voeding speelt een belangrijke rol bij het geven van energie aan je lichaam. Het begint allemaal met een goed ontbijt. Een gezond ontbijt zorgt ervoor dat je lichaam goed werkt en je genoeg energie hebt om je dag te beginnen. Denk aan granen, melkproducten en eiwitrijke voeding zoals eieren of yoghurt.
Het eten van tussendoortjes gedurende de dag kan je energieniveau op peil houden. Kies gezonde snacks zoals noten, fruit, groenten of magere yoghurt in plaats van zoete snacks. Zorg er ook voor dat je genoeg water drinkt om gehydrateerd te blijven. Als je niet genoeg drinkt, kan je moe worden.
Bij de lunch en het avondeten is het goed om een evenwichtige maaltijd te eten met eiwitten, groenten en volkorenproducten. Deze voedingsmiddelen geven je langdurige energie en voorkomen dat je je moe voelt na het eten.
Belangrijk is ook om naar je lichaam te luisteren. Eet als je honger hebt en stop als je genoeg hebt gehad. Te veel eten kan je moe maken, terwijl te weinig eten hetzelfde effect kan hebben. Door gezonde keuzes te maken en te zorgen voor een gevarieerd dieet, kan je voeding gebruiken om je energieniveau te verhogen en het beste uit je dag te halen.
3. Voedzaam snacken
Tussendoortjes kunnen je dagelijks eten aanvullen, zolang je de juiste keuzes maakt. Het geheim van gezond snacken zit in het selecteren van gezonde opties die je energie geven zonder extra calorieën die weinig voedingswaarde bieden. Om je een beetje op weg te helpen geven wij je een aantal tips voor lekkere en voedzame snacks tussendoor!
Appelschijfjes met pindakaas: Snijd een appel in plakjes en dip ze in een beetje pindakaas. Zo klaargemaakt en heerlijk zoet voor tussendoor.
Griekse yoghurt met honing en bessen: Meng Griekse yoghurt met een scheutje honing en top het af met verse bessen. Dit geeft je een heerlijke, romige snack boordevol eiwitten en antioxidanten.
Avocado-toast: Verspreid geprakte avocado op volkoren toast en voeg wat tomatenplakjes en een snufje zout en peper toe.
Rijstwafels met hummus en komkommer: Smeer wat hummus op een rijstwafel en leg er dunne plakjes komkommer bovenop.
Handje nootjes: Maak je eigen notenmix met een variatie aan ongezouten noten, zaden en gedroogd fruit. Dit biedt een combinatie van eiwitten en gezonde vetten.
Popcorn: Verhit een beetje zonnebloemolie in een pan, leg er een laagje ongepofte mais op leg de deksel weer op de pan. Zodra het het poffen van de mais afneemt is de popcorn bijna klaar. Strooi er een beetje paprikapoeder, chilipoeder of zout overheen.
Bananenpannenkoekjes: Een echte trend van de laatste jaren. Maak eenvoudige pannenkoekjes door geprakte bananen en eieren te combineren en bak ze tot ze goudbruin zijn.
Wortels met hummus: Snijd wortels in reepjes en gebruik ze om hummus te dippen. Dit is een gezonde en knapperige snack die rijk is aan vezels.
Benieuwd naar nog meer gezonde tussendoortjes? Het internet staat boordevol inspiratie! Wij hebben een aantal leuke websites voor je op een rijtje gezet: Chickslovefood, PuurFiguur en Eef kookt zo.
4. Voedzaam koken op een budget
Gezond eten hoeft helemaal niet duur te zijn. Met een goede planning en een portie creativiteit kom je al een heel eind. Hieronder lees je een paar handige tips over hoe jij kan koken met een klein budget.
-
Koop seizoen groenten en fruit: Groenten en fruit die in het seizoen zijn, zijn meestal en stukje goedkopen én smaken op hun best. Win-win dus!
-
Koop in bulk: Koop porties rijst, pasta en andere basisvoedingsmiddelen in bulk. Dit is vaak een stuk voordeliger en gaat lang mee.
-
Plan je maaltijden vooruit: Je hoeft echt niet meteen een heel weekmenu op te stellen, een klein overzicht voor de dag kan al een hoop schelen. Zorg dat je je eigen lunch meeneemt naar werk/ school en haal voldoende boodschappen in huis voor je ontbijt en avondeten. Zo kun je gericht inkopen doen en ga je verspilling en onnodige uitgaven tegen.
-
Wees creatief met restjes: Restjes weggooien is vaak onnodig. Restjes kunnen namelijk omgetoverd worden tot nieuwe maaltijden. Zo kan je bijvoorbeeld van overgebleven groeten een heerlijke soep of boerenomelet maken.
-
Gebruiken kruiden en specerijen: Kruiden en specerijen voegen smaak toe aan gerechten zonder extra kosten. Ze maken zelfs eenvoudige gerechten een stuk lekkerder.
-
Kook met groenten uit de diepvries: Diepvriesgroenten zijn vaak net zo voedzaam als verse groenten en kunnen zelfs voordeliger zijn, omdat ze langer meegaan.
5. Voeding en leeftijd
Naarmate mensen ouder worden, kunnen ze vaak minder honger hebben. Dit kan gebeuren om verschillende redenen, zoals een trager metabolisme, veranderingen in de spijsvertering, minder lichamelijke activiteit en veranderingen in smaak en geur.
Voedingsbehoeften in elke levensfase:
Als we jong zijn, groeien we snel en hebben we veel voedsel nodig om gezond te blijven. We moeten dingen eten zoals groenten, fruit en granen om ons te helpen groeien en sterke botten te krijgen.
Als we volwassen worden, hebben we misschien niet zoveel eten nodig, maar we hebben nog steeds gezond eten nodig. Eiwitten zijn belangrijk om onze spieren sterk te houden, en sommige vetten, zoals die in vis en noten, zijn goed voor ons hart.
Als iemand zwanger is, heeft ze speciaal voedsel nodig om haar en de baby gezond te houden. En als ze borstvoeding geeft, moet ze genoeg eten en drinken.
Als we ouder worden, kan ons lichaam eten anders verwerken. We moeten nog steeds goed eten om onze botten sterk te houden en ons hart gezond. Het is ook belangrijk om een gezond gewicht te houden en niet te veel zout te eten.
Oudere mensen hebben misschien niet zoveel eten nodig, maar moeten nog steeds denken aan gezond eten. Het is ook belangrijk om genoeg te drinken, omdat we soms minder dorst hebben als we ouder worden.
Onthoud dat iedereen verschillend is, dus het kan handig zijn om met een dokter of diëtist te praten voor persoonlijk advies over eten dat bij jou past. In Zeeuws-Vlaanderen kan dat bijvoorbeeld bij PrimaVoeding, psfoodandlifestyle en ZorgSaam.
6. Voeding en emoties
Wat we eten, kan invloed hebben op hoe we ons voelen. Je hebt vast gemerkt dat een gezonde maaltijd je energiek en blij kan maken, terwijl te veel suiker- en vetrijk voedsel je soms vermoeid en prikkelbaar kan laten voelen.
Geluk hormonen: Sommige voedingsmiddelen, zoals chocolade, bananen en volkoren granen, kunnen stoffen bevatten die je lichaam helpen om gelukshormonen zoals serotonine en endorfines aan te maken. Deze hormonen kunnen je een goed gevoel geven.
Stressvermindering: Stress is niet goed voor je humeur. Voedingsmiddelen met antioxidanten, zoals groene groenten, bessen en noten, kunnen helpen om de negatieve effecten van stress te verminderen.
Suikerspiegel: Het is belangrijk om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Eet voedingsmiddelen met complexe koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten om te voorkomen dat je humeur schommelt en je prikkelbaar wordt.
Hydratatie: Zorg ervoor dat je genoeg water drinkt, want zelfs een beetje uitdroging kan je humeur beïnvloeden.
Onthoud dat iedereen anders is, dus luister naar je lichaam en ontdek welke voedingsmiddelen jou een goed gevoel geven. Gezond eten kan bijdragen aan een positieve stemming en emotioneel welzijn.